tisdag 18 september 2012

Minnenas väv


Skiss över korridorväggen med den nya konstnärliga gestaltningen som
kommer att utföras av elever från skolan.
Trädstammarna är vävda av textilier som eleverna tagit med hemifrån.

Korridoren kommer garanterat att bli mer inspirerande om ett antal veckor.

Fotografiet visar min mormor Wiktoria och morfar Albert. Jag sitter i knät på mormor.
Mattan i bakgrunden rymmer både morfars blå arbetsskjorta (som han bär på bilden) och mormors förkläde.
Arbetet på Forshaga Lärcenter fortsätter. De broderade porträtten börjar bli klara.
Idag startade vi också upp processen med att skapa en konstnärlig gestaltning i en korridor på våning 2. Fyra klasser från högstadiet kommer bla. att väva trädstammar. Vi tittade bla. på en gammal trasmatta som min mormor Wiktoria vävt, i den finns både en av morfars arbetsskjortor, mormors förkläde och min mammas sommarklänning... Trasmattan bär på berättelser.
När eleverna väver får de ta med sig gamla textilier hemifrån, som kanske ändå skulle kastas, de väver in sin textil och skriver också en kort berättelse om densamma. Trädstammarna hamnar i korridoren och texterna samlas i en bok. Till stammarna kommer vi också att göra trädkronor (i trä) med belysning bakom. Mellan trädstammarna sätts lister upp för att att kunna visa bilder av olika slag.
Projektet omfattar också fördjupad kunskap om hur tex. ett par jeans produceras, till ett par jeans går det åt ca. 6600 liter vatten och 0,5 kg kemikalier. Att bli medveten om hur olika textilier framställs och ta del av arbetsvillkoren för de som arbetar med "våra" kläder i tex. Pakistan, Indien är oerhört viktigt. Vi kan alla göra skillnad genom att bry oss, handla rättvisemärkt och/eller tänka till en gång extra om vi verkligen behöver ett par jeans till...
Om några veckor kör vi igång med vävandet. Det ska bli spännande att få ta del av era berättelser!
Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar