fredag 26 januari 2018

En fotografisk berättelse



Bokrelease 7 - 8 April 2018  
Stranna Folket hus, Kärrbackstrand. VOTUM förlag

Inledningen i boken:

Om du åker väg 62 norrut från Karlstad och passerar Sysslebäck, då är du snart framme.
Byn Kärrbackstrand sträcker sig ända från skylten ”Välkommen till Norra Finnskoga” och nästan till Båtstad. Bebyggelsen ligger vackert i bergssluttningarna på båda sidorna av Klarälven. Sedan början av 1900-talet binds den östra och västra sidan samman av en bro.

I den här byn växte min far Erik upp, han föddes 1929 på Benbengtheden, i ett hus med nävertak och gråstensspis. Det var fattigt, farfar John jobbade i skogen och farmor Astrid skötte gården, men farfar sa:
”Så länge det nns älg och tjäder i skogen ska inte familjen behöva svälta.”
Det gjorde de inte heller, det fanns alltid mat på bordet.
Först när min far var drygt 15 år byggdes det hus som står där idag.

Under min tidiga uppväxt bodde vi ovanpå Konsum Bograngen och vi var ofta hos farmor och farfar. Givetvis har mycket förändrats sedan dess. Äldre släktingar är borta. Hela byn är förändrad. Invånarantalet har sjunkit, det finns varken affär eller skola längre.
Den här boken handlar dock inte så mycket om hur det var förr utan tar dig med hem till de som bor här idag och försöker svara på frågorna: Hur ser det ut i byn idag? Vilka är de som bor här?
Mellan 2016 och 2017 reste jag och min man Jan-Evert omkring mellan gårdarna och fotograferade de fastboende i byn, och bakom varje porträtt  finns en berättelse. 

Kärrbackstrand är en plats precis som vilken annan plats som helst. Det finns människor som bär på stor och varm kärlek, svår sorg, som upplever ensamhet och hopplöshet men också hopp och trygghet. Inte helt oväntat ägnar sig många åt jakt och fiske, men också åt musik, konst, slöjd och hembygdshistoria. Förvisso är det lång resväg till det mesta såsom vårdcentral och skola. Det är inte heller alltid som telefonen fungerar. Något man däremot har tätt inpå husknuten är naturen, stillheten och tystnaden. Invånarna här verkar känna sig fria och när det behövs hjälps man åt.
Kärrbackstrand – en fotografisk berättelse lyfter fram de människor som bor och verkar här. 

Annika Eriksdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar