I våras skapades en tallinje i ett klassrum i Forshaga Lärcenter. Igår trycktes matematiska gardiner till samma klassrum. Tallinjen ses inte som en tallinje utan kallas för bl.a. fisken eller ögat av eleverna, bra tycker jag, för tallinjen skapades ju just för att vara något mer än just en tallinje. Om den ska ses som ett matematiskt pedagogiskt hjälpmedel är nog upp till lärarna, för att eleverna ska förstå hur tallinjen/fisken används måste den användas i undervisningen...Med de nya gardinlängderna förstärks i alla fall känslan av matematik i rummet.
Eleverna fick prova på ett enkelt sätt att trycka på textil. Men som ändå krävde lite eftertanke, inte minst det där med att texten skulle skrivas spegelvänt på plasten för att bli rätt i trycket...
Arbetsmomenten: skriva ner formeln, ordet, spegelvända, föra över på plast och klippa ut.
Planera hur mönstret ska sitta på längderna, få det att kännas som att längderna hör ihop men ändå är individuella, klistra fast mönstren på linnetyget och trycka med färg.
Dra bort plastmallarna och sist men inte minst sy gardinlängderna. Det sistnämnda är inte gjort ännu.
Det där med att klippa ut och göra mallar tar lite tid, likaså att planera och se helheten, en del kanske tröttnar på vägen, men belöningen kommer när färgen plockas fram.
För att inte tala om när plastmallen dras bort och trycket växer fram, wow, det är jätteroligt!
Och trots att vi igår hade kort tid på oss, jag trodde i ärlighetens namn inte att vi skulle hinna börja trycka igår, men det gjorde vi, ni jobbade på väldigt bra, och var positiva, det är en oerhört viktig ingrediens i en skapande process. Efter jul kommer gardiner upp i klassrummet, spännande.
Tack för kreativ eftermiddag.
Vi ses
Annika